marți, 30 martie 2010

Roseola Infantum

Ei bine, febra cea rea de zilele trecute a prevestit acesta roseola infantum care a reusit sa o umple pe Eva de o roseata inestetica pe fata si trunchi.

Ce este roseola infantum? Iata :Roseola sau eruptia subita, in termeni medicali, a mai fost denumita si a sasea maladie. Roseola infantila este o maladie virala, cauzata de virusul herpes de tip 6 (HHV-6).

Aceasta este o boala usoara, frecventa in prima copilarie precoce. Se regaseste la copiii de 6 pana la 24 de luni, ea devenind foarte rara dupa 4 ani.

Simptomele roseolei infantile

Roseola infantum se caracterizeaza prin febra foarte mare, care poate atinge usor 39-40 de grade, generand chiar convulsii. Febra persista 3 zile dupa care este urmata de eruptia unor pete roz.

Perioada de incubatie este de 5 pana la 15 zile.

Maladia este dificil de diagnosticat inainte ca eruptia sa aiba loc. Nu exista alte simptome, in afara febrei si a unei usoare laringite, care sa conduca spre diagnostic.

In zilele 1-4, roseola se manifesta prin febra si uneori printr-o gripa usoara insotita de tuse.

In zilele 4-8 temperatura revine brusc la normal, apoi urmeaza o eruptie cu pete roz, usor reliefate, pe fata si pe trunchi. Ulterior eruptia se palideaza si copilul revine la normal. Din acest moment, copilul nu mai este contagios.


Roseola este putin contagioasa, iar un tratament special nu este necesar, in afara celui care presupune scaderea febrei. Complicatiile sunt foarte rare, iar imunitatea permanenta.


Ce puteti face

Incercati sa-i scadeti temperatura cu paracetamol sirop.

Dati-i sa bea multe lichide.

Tineti copilul intr-o camera racoroasa, imbracat sumar.

Nu folositi comprese reci in exces, caci temperatura ii poate scadea prea mult, ducand la frisoane si la un nou acces de febra.

Cand apelati la medic

Chemati de urgenta medicul daca temperatura depaseste 39 de grade si nu i-o puteti scadea sau daca are unul din urmatoarele simptome:
- somnolenta neobisnuita
- dureri de cap severe sau intepenirea cefei
- convulsii
- eruptie cu pete rosu inchis sau purpurii plate.


Am fost la pediatru, la spitalul Grigore Alexandrescu si la dermatolog iar concluziile au fost ca eritemul aparut este urmare a febrei si implicit acesta boala.
Cam ciudat sa aibe 3 zile la rand febra de la dintisori insa nu am exclus nicic acest aspect. Totusi ipoteza cea mai plauzibila este acesta roseola.

Oricum problema in sine nu este chiar o boala ci mai degraba o eruptie cutanata pe care mare parte din copii pana in 2 ani o dezvolta si raman cu imunitate pe viata impotriva ei. Nu se manifesta violent ci doar estetic.
Acum ne trece, pielea redevine catifelata si moalte, spatele se albeste si este numai bun de papacit, asa ca ne-am linistit...pentru o perioada cel putin.

Insa urmari tot sunt si nu ma refer la piele ci la faptul ca datorita febrei si starii pe care a avuto, a cam lasat mancarica solida pe planul doi si ne-am reindragostit de san.
Ce sa fac,rabdare si iar rabdare (tutun nu folosim) si sa speram ca in cateva zile ne revine si apetitul.

In controalele la medic i-au vazut Evei si putin rosu in gat, ma gandesc c apoate e ceva de face "fitze" la mancaric ainsa deocamdata nu ma agit. Sper ca ii va trece lejer cu cel mai bun tratament " hidratarea cu laptic de mami". ce sa facem...cunostinta cu micile viroze..doar e primavara, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu